همه ما طعم دم‌نوش‌های مادربزرگ‌هایمان را به یاد می‌آوریم. کافی‌ست یک روز به خانه مادربزرگ می‌رفتیم و می‌گفتیم دلمان درد می‌کند، آن‌وقت بود که دست به کار می‌شد و بعد از چند دقیقه از آشپزخانه با یک فنجان نوشیدنی‌ بیرون می‌آمد که تنها چند دقیقه بعد از خوردن آن سرحال می‌آمدیم. همه بی‌شک هنوز طعم آنها را زیر زبان خودمان حس می‌کنیم، اما زندگی شهری و وابستگی به داروهای شیمیایی باعث شده است با کوچک‌ترین احساس بیماری سراغ آن‌ها بروید. اگر شما هنوز دوست دارید به شیوه قدیمی خودتان را درمان کنید با ما همراه شوید.

 چای

 

چای نعنا

در فصول سرما و خشک، هر روز چای نعنا بنوشید. در این فصل‌ها انرژی بدن تحلیل می‌رود، هم‌چنین بیماری‌های سودا مانند آرتروز و بیماری‌های پوستی در این فصل در افراد سوداوی مزاج بروز می‌کند. مصرف چای نعنا در پاییز علاوه بر تقویت قوای جسمی و سیستم دفاعی بدن، در درمان سرماخوردگی نیز موثر است. چای نعنا را می‌توان روزی ۲ الی ۳ بار مصرف کرد.

طرز تهیه:

برای تهیه این چای می‌توان در هر بار یک مشت‌ نعنای تازه و یا یک قاشق مرباخوری پر از پودر بر‌گ‌های خشک شده نعنا را در یک لیوان آب جوش ریخت و مانند چای به مدت ۱۰ دقیقه دم و بعد از صاف‌کردن آن را میل کرد. برای تعدیل طعم تلخ آن می‌توان چند قطره آب‌لیموی تازه در آن چکاند و با کمی شکر، خرما یا نبات مصرف کرد.

چای گشنیز

ضد نفخ و تسهیل‌کننده هضم است و در فصل پاییز یک نوشیدنی گرم و خوب به شمار می‌رود.

طرز تهیه:

یک قاشق چای‌خوری گشنیز خرد شده را با یک فنجان آب جوش به مدت ۵ دقیقه دم کنید. سپس آن را صاف کنید و به صورت گرم (بعد از غذا) بنوشید.

چای کوهی

این چای، یک نوشیدنی خوش رنگ، خوش‌مزه و دل چسب است که در شب‌های سرد پاییز و زمستان، بعد از یک روز کار و تلاش، با ایجاد آرامش و رفع خستگی، انرژی از دست رفته را به شما باز می‌گرداند. چای کوهی یا گل کوفته به صورت وحشی و خودرو در مناطق عمده غرب کشور رشد می‌کند. استان همدان به عنوان یکی از مناطق مهم در برداشت این گیاه وحشی محسوب می‌شود. چای کوهی که به صورت گل‌های پنبه‌ای صورتی رنگ در مناطق کرهستانی رشد می‌کند، دارای خواص فوق‌العاده‌ای است. بهترین شیوه مصرف این گیاه دم کرده آن است. چای کوخی یا گل کوفته آرام‌بخش، ضد تشنج و ضد میگرن و در درمان سرماخوردگی موثر است.

طرز تهیه:

یک قاشق مرباخوری پر از چای کوهی را در یک لیوان آب جوش بریزید و با قاشق خوب به هم بزنید. آن گاه روی آن را با یک نعلبکی بپوشانید و بگذارید مدت ۲۰ دقیقه بماند تا دم بکشد. سپس آن را صاف و میل کنید.

چای بومادران

چای بومادران در رفع ناراحتی‌های معده و مشکلات صفراوی مفید است. این گیاه ضد هیستری و گیاهی‌ست که می‌تواند نارحتی‌های کلیوی، کبدی و مثانه را برطرف کند. به دلیل وجود ماده‌ای با نام کٌلین، فشار خون را پایین می‌آورد. بومادران برای درمان ناراحتی‌های زنانه مفید است. بر روی دستگاه گوارش تاثیر مثبتی دارد، هضم‌کننده و برطرف‌کننده نفخ و گاز معده و روده، برای ناراحتی‌های کبدی مفید و هم‌چنین در برطرف کردن بی‌اشتهایی موثر است.

طرز تهیه:

یک قاشق چای‌خوری بومادران خرد شده را با یک فنجان آب جوش دم و بعداز ۱۵ دقیقه آن را صاف کنید. روزانه ۲ تا ۳ فنجان از آن را بنوشید.

چای دارچین

دارچین به عنوان یک آرام‌بخش گیاهی در ترکیبات داروهای تب‌بر به کار می‌رود. نوشیدن یک فنجان چای دارچین تب را به سرعت کاهش می‌دهد. یک قاشق چای دارچین حاوی مقادیر زیادی کلسیم، آهن، فیبر، ویتامین ث، پتاسیم، منگنز و کربوهیدرات است. چای دارچین بهترین نوشیدنی برای بهبود سرماخوردگی و ضعف شدید است. این چای یکی از بهترین نوشیدنی‌های جهان است. مصرف لیموترش به همراه این نوشیدنی خاصیت ضد سرطانی آن را دوبرابر می‌کند که این اثر به دلیل افزایش خاصیت آنتی‌اکسیدانی است.

طرز تهیه:

برای تهیه چای دارچین می‌توانید یک یا دو تکه از چوب دارچین را هنگام دم کردن چای بشکنید و به چای بیفزایید و خوب هم بزنید. اگر می‌خواهید فقط چای خالص دارچین میل کنید، می‌توانید چند تکه از چوب‌های دارچین را داخل قوری بریزید، آب جوش به آن اضافه کنید و مانند چای دم کنید.

چای تخم‌ کتان

غرغره چای تخم کتان برای درمان گلودرد مفید است. تخم کتان می‌تواند سبب کاهش کلسترول و هم‌چنین پایین آمدن قند خون شود. فیبر محلول موجود در تخم کتان می‌تواند سبب کاهش کلسترول شود، از افزایش پلاک در خون جلوگیری کند و در نتیجه از تنگ شدن دیواره عروق خونی که می‌تواند منجر به افزایش فشار خون و در نهایت سکته و حملات قلبی شود، پیشگیری کند. فیبر موجود در تخم کتان هم‌چنین می‌تواند از افزایش قندخون در بیماران دیابتی و از پوکی استخوان و تحلیل رفتن بافت استخوانی جلوگیری کند. تحقیقاتی که بر روی موش‌های آزمایشگاهی انجام شد، حاکی از به تأخیر افتادن تحلیل استخوانی در آن‌هایی بود که با تخم کتان تغذیه شده بودند. این تاثیر به سبب وجود اسیدهای چرب امگا-۳ موجود در تخم کتان است.

طرز تهیه:

یک قاشق چای‌خوری از آن را در یک چهارم لیتر آب بریزید. گاهی هم بزنید. بعد از یک ساعت، آن را از صافی رد کنید. هر بار قبل از مصرف، کمی آن را گرم و روزانه ۵ بار آن را غرغره کنید.

چای آلبالو

آلبالو در فصل تابستان فراوان می‌شود و در هر فنجان پر آن بیست و پنج گرم کربوهیدرات، ۲۸ میلی‌گرم کلسیم، ۲۲ میلی‌گرم فسفر، ۶٫۰ میلی‌گرم آهن، ۳۲۷ میلی‌گرم پتاسیم و ۱۶ میلی‌گرم ویتامین ث وجود دارد. آلبالو میوه‌ای‌ست صفرا بٌر و برای وادار کردن کیسه صفرا به ترشح صفرای انباشته شده در آن به درون معده بسیار مفید است. برای افرادی که نمی‌توانند آلبالو بخورند، این چای گزینه مناسبی‌ست. چای آلبالو برای کم کردن خارش بدن و رفع حساسیت و از بین‌بردن جوش‌های جوانی نیز مؤثر است.

طرز تهیه:

برای تهیه چای آلبالو حدود صد گرم آلبالو تازه را که خیلی هم رسیده نباشد در یک قوری آب جوش بریزید و مدت بیست دقیقه آن را  بجوشانید، سپس حاصل را که به شکل یک مایع بسیار خوش رنگ و شفاف است می‌توانید با خرما، کشمش و نبات میل کنید. جوشانده آلبالو را می‌توانید در یخچال نگهداری کنید و به تدریج تا پایان روز و در دفعات آن را بنوشید.

 

منبع: نشریه خانواده موفق