در بین غذاهای نیمه‌ آماده و منجمد، سبزیجات، طرفداران فراوانی در بین ایرانی‌ها دارند

و بیشتر ایرانی ها به قورمه‌سبزی و کوکوسبزی و خورش کرفس علاقه دارند.

 آیا این سبزیجات منجمد و نیمه‌ آماده، مانند سبزیجات تازه، ارزش غذایی نیز دارند یا خیر؟

از قدیم می‌گفتند میوه و سبزی، تازه‌ اش خوب است.

دکتر مریم‌هاشمی،

 متخصص صنایع غذایی در این باره می‌گوید:

 «سلول‌های سبزیجات پس از خرد شدن، آسیب می‌بینند و همین امر سبب از دست رفتن بخش زیادی از ویتامین‌های سبزی می‌شود.

معمولاً سبزی را بعد از خرد کردن، سرخ می‌کنند

 که این کار هم بخش زیاد ویتامین سبزی را از بین می‌برد؛

یعنی سبزی خردشده و سرخ شده، دیگر ویتامین زیادی ندارد

 اما با این حال می‌توان روی مواد معدنی و فیبرشان حساب کرد.

تهیه، خرد و سرخ کردن سبزیجات به شکل تازه‌ به‌ تازه را بهترین نوع استفاده از سبزیجات است

اما به تمام افرادی که بنا به هر دلیلی قادر به این کار نیستند توصیه می شود:

برای اینکه خاصیت سبزی، کمتر از دست برود، بهتر است

 بلافاصله پس از سرخ کردن،

 آنها را فریزکنید

تا حداقل امکان رشد باکتری‌ها و میکروارگانیسم ‌های درونی یا موجود در محیط در آنها به کمترین حد برسد.

 بنابراین خریداری و استفاده از سبزیجات منجمد بیشتر از انواع تازه و خردشده‌ ای که در فروشگاه‌ها در دسترس هستند،

توصیه می‌شود.

 اما باز هم دقیقا نمی‌توان گفت که کدام نوع صددرصد به دیگری برتری دارد.

 ممکن است کارخانه‌ای که آن سبزی تازه خردشده را به بازار ارایه کرده از نظر شرایط بهداشتی و تهیه محصول، خیلی بهتر از کارخانه‌ای باشد

که محصول منجمد را روانه بازار نموده است.

استفاده از بسته بندی با کیسه شفاف

بسیاری از متخصصان در عرصه ‌های گوناگون، بسته‌ بندی‌های شفاف را برای محصولات غذایی
مناسب نمی‌دانند و معتقدند که تابش نور، باعث تخریب سلول‌های مواد غذایی می‌شود؛

دکتر ‌هاشمی، وجود بسته‌بندی‌های شفاف را برای سبزیجات بدون اشکال می‌داند

و می‌گوید: همه مواد غذایی به نور حساس نیستند

و در مورد سبزیجات هم می‌توان گفت که تنها ویتامین B۲ موجود در آن به تابش نور شدید حساسیت دارد

اما شرایط نگهداری سبزیجات منجمد به گونه ‌ای است

 که بعید به نظر می‌رسد از زمان آماده‌سازی در کارخانه، نگهداری در فروشگاه و خریداری و مصرف توسط مشتری، در معرض تابش نور شدید و مستقیم قرار بگیرد.

 همچنین خریداران می‌توانند با نگاه کردن به ظاهر کالا، تازه بودن یا کهنگی آن را تشخیص دهند و عیب و ایراد محصول را ببینند.

در این صورت،

 اگر محصولی مانند سبزی که تازگی یا کهنگی ‌اش

به راحتی از طریق نگاه کردن به ظاهرش قابل تشخیص است، در بسته ‌بندی‌های تیره‌ رنگ عرضه شود؛ امکان انتخاب صحیح برای مصرف ‌کننده از بین می‌رود.

به عقیده دکتر‌ هاشمی :

تیره و کدررنگ بودن سبزیجات منجمد یا نیمه‌ آماده دلیلی بر کهنه بودن آنها می باشد: کلروفیل موجود در سبزیجات، به مرور زمان و بنابر شرایط محیطی رنگ خود را تغییر می‌دهند

و به سمت سبز تیره گرایش پیدا می‌کنند.

با این حال، ما نمی‌توانیم قاطعانه بگوییم که سبزیجات منجمد روشن، تازه ‌تر و بهتر از سبزیجات تیره‌ رنگ هستند

 زیرا برای مطرح کردن این ادعا باید مستندات علمی و درستی در دسترس باشد وآزمایش ‌ها و آنالیزهای مستمری روی این محصولات صورت گیرد

که متأسفانه این‌طور نیست.

 اما در هر صورت، کهنگی محصولات غذایی نه تنها ارزش تغذیه‌ای آنها را کم می‌کند و به مرور زمان از بین می‌برد، بلکه روی ظاهرشان هم تأثیر می‌گذارد.»

آیا محصولات غذایی آماده را خوب می‌شویند؟

یکی از نگرانی‌های مصرف ‌کنندگان محصولات غذایی آماده، تردید در رعایت کامل بهداشت در شستشوی صحیح این مواد است؛

 دغدغه‌ ای که شاید بعضی‌ها با توجه به پروانه ساخت محصول و مهر استاندارد، آن را بی‌ دلیل بدانند

اما تردیدها همین ‌جا پیش می‌آید:

 آیا بعد از اعطای پروانه ساخت و مجوز تولید باز هم از محصولات غذایی کارخانه‌ ها نمونه‌ برداری می‌شود

 و سلامت محصولات، هر ماه یا هر سال مورد بررسی قرار می‌گیرد؟

دکتر‌هاشمی در این خصوص می‌گوید: سبزیجات به دلیل اینکه حاوی گل ‌ولای هستند، بسیار حساس می باشند و اگر هنگام شستن آنها مواد ضدعفونی ‌کننده مناسب و به میزان لازم استفاده نگردد، می‌توانند سریع‌ترین راه ابتلای افراد به انواع بیماری‌های انگلی باشند.

 همچنین تمام مواد ضدعفونی ‌کننده، شیمیایی هستند و باید پس از استفاده، محصول را با آب فراوان و سالم شستشو داد تا این مواد به صورت کامل از محصول خارج شوند.

اما متأسفانه خریدار از فرآیند تولید، خبر کافی ندارد و تنها به اعتماد بر تبلیغات بسنده می‌کند.

 او استفاده از مواد ضدعفونی ‌کننده مناسب و شستشوی دقیق و خوب سبزیجات را بهترین راه برای نگهداری آنها عنوان می‌کند و می‌گوید:

 معمولاً نگه‌دارنده بخصوصی به سبزیجات آماده افزوده نمی‌شو

د و عوارض خاصی هم برای مصرف این نوع محصولات گزارش نشده؛ مگر بیماری‌های انگلی که همان‌طور که گفته شد،

در صورت مصرف سبزیجات آلوده به وجود می‌ آیند.

توصیه هایی برای نگهداری سبزیجات منجمد

- باید سبزیجات منجمد، آخرین خرید شما از فروشگاه باشد و پس از آن، سریع به خانه برگردید تا یخ آنها خیلی باز نشود.

- اگر یک بسته سبزی برای مصرف خانواده شما زیاد است،

 باید به محض رسیدن به خانه و هنگامی که کمی از یخ سبزی باز شد،

 آن را به بسته‌ های کوچک‌تر تقسیم نمایید تا هر بار برای استفاده، مجبور به باز کردن یخ کل سبزی نباشید؛ زیرا این کار بیشترین آسیب را به بافت سبزیجات و مواد مغذی آن وارد می نماید.

- برای کاهش نوسان دمایی و از بین رفتن خاصیت سبزیجات منجمد می‌توانید یک ظرف یخ را با خود به فروشگاه ببرید و این محصولات را درون آن بریزید.

- آب سبزیجات را پیش از قرار دادن در فریزر (چه به صورت تازه، چه سرخ‌ شده) خوب بگیرید. با این روش، سرعت انهدام مواد مغذی آن را به حداقل می‌رسانید.