تغذیه مناسب ، خواب کافی شبانه، محیط مناسب ،دوری از استرس

ایمنی بدن را افزایش می دهد

   آنفلوآنزا شایع ترین بیماری ویروسی فصل سرما است

که دستگاه تنفسی را درگیر می کند و مسری است.

شاید کسی آنفلوآنزا را جدی نگیرد

 و حتی اگر از مردم پرسیده شود فرق بین سرماخوردگی و آنفلوآنزا را بگویند،

 بین آنها فرقی قائل نباشند

 

    در سال های اخیر محققان به این باور رسیده اند

که آنفلوآنزا به عنوان یک قاتل مهلک، از ایدز پیشی گرفته است

. آنفلوآنزا مسوول مرگ 36 هزار آمریکایی در سال است.

 تحقیقات در این کشور نشان می دهد مرگ و میر، بیشتر در افراد میانسال و پیر صورت می گیرد

 چون آسیب پذیرتر هستند مدت زمان شروع علایم از زمان وارد شدن ویروس به بدن 4824 ساعت است

.
    علایم و نشانه های آنفلوآنزا ناگهان آغاز می شوند.

آنها به میزان زیادی غیر اختصاصی و شبیه دیگر بیماری های تنفسی هستند،

از جمله این نشانه ها می توان به لرز و تب متوسط تا بالا، دردهای عضلانی و

استخوانی، از جمله کمردرد، چشم درد و گلودرد، سرفه های خشک، آبریزش از بینی ، سردرد و ضعف، خستگی و کوفتگی 


    آنفلوآنزا در کودکان ممکن است سبب تهوع، استفراغ و اسهال شود.
    
    تفاوت آنفلوآنزا و سرماخوردگی

 
    سرما خوردگی و آنفلوآنزا علایم مشابهی دارند

با این تفاوت که سرما خوردگی معمولاخفیف تر است

 و ممکن است بدون تب یا با تب پایین باشد

آنفلوآنزا به طور ناگهانی شروع می شود و با تب بالاهمراه است.

 همچنین مدت زمان بیشتری طول می کشد

تا آنفلوآنزا بهبود یابد

 این مدت در سرماخوردگی کوتاه تر است.


    ضمن این که استرس ،

خستگی شدید،

تغذیه نامناسب

و ضعف قوای جسمانی،

 وجود بیماری اخیر که موجب کاهش مقاومت بدن شده باشد،

 بیماری مزمن ،

خصوصا بیماری مزمن قلبی ،

ریوی و کلیوی، ضعف

 و یا نقص سیستم ایمنی، بارداری ،

افراد شب بیدار دچار ایمنی پائین می شوند

 افرادی که در یک محیط بسته با تهویه نامناسب زندگی یا کار می کنند

 و مکان های شلوغ هنگام بروزهمه گیری ویروس عوامل افزایش دهنده خطر هستند.


    
    راه های انتقال بیماری


    افرادی که به ویروس آنفلوآنزا آلوده شوند،

 یک روز پیش از این که نشانه های بیماری بروز کند تا 5 روز پس از بروز آن، می توانند دیگران را آلوده کنند.

بنابراین، ممکن است شما زمانی که هنوز نمی دانید به این بیماری دچار شده اید،

آن را به دیگران انتقال دهید.


    ویروس به راحتی از طریق ترشحات تنفسی

 ازجمله عطسه و سرفه

 و نیز از طریق تماس نزدیک، نظیردست دادن و روبوسی

 از فرد بیمار به افراد سالم منتقل می شود.


  

 

  رطوبت و درجه حرارت

در انتشار ویروس نقش دارد،

 این بیماری در کشورهای مناطق معتدل در فصل سرما (زمستان و پاییز) به علت

بارندگی و رطوبت بیشتر است.


    از دیگر علل افزایش بروز آنفلوآنزا در فصل سرما،

 عدم استفاده از تهویه مناسب در فضاهای بسته همچون کلاس درس، وسایل نقلیه و

محل کار است.
    
    پیشگیری 


    رعایت نکات بهداشت فردی ازسوی بیماران از جمله استفاده از وسایل وظروف جداگانه،

استفاده از دستمال هنگام عطسه و سرفه،

اجتناب از حضور در اماکن عمومی،

 مصرف مایعات فراوان،

شستشوی مداوم دست ها

و دهان شویه با آب نمک مهم ترین وظیفه مبتلایان به آنفلوآنزا در قبال سلامت اطرافیان و

 جامعه است.
    ضمن این که تزریق واکسن آنفلوآنزا، ایمنی 80 درصدی را برای یک سال ایجاد می کند.
    
    تزریق واکسن آنفلوآنزا 


    شما با واکسینه شدن سالانه علیه ویروس آنفلوآنزا می توانید از این بیماری پیشگیری کنید.

 این واکسن به بدن شما تزریق می شود و بهترین زمان برای این کار ماه مهر و آبان است.

در بیماران با بیماری های خاص و مزمن، از قبیل بیماری ریوی، یا قلبی، آنفلوآنزا ممکن است بیماری اصلی را شدیدتر کند،

 که نیاز به جلوگیری از آنفلوآنزا را در این بیماران از طریق واکسیناسیون افزایش می دهد.

 واکسیناسیون برای بیماران آسیب پذیر خصوصا دارای ضعف سیستم ایمنی

بخصوصی به منظور جلوگیری از بستری شدن در بیمارستان و کاهش خطر مرگ توصیه می شود.

 واکسیناسیون همچنین خطر بیماری تنفسی و ویزیت های پزشکی بعدی را کم می کند،

 که غیبت از محل کار و مدرسه را کاهش می دهد،

 هزینه های مراقبت های سلامت را کم کرده

و مولد بودن را افزایش می دهد.

در کودکان، واکسیناسیون می تواند خطر اوتیت مدیا، یک نتیجه احتمالی آنفلوآنزا را کاهش دهد.
    به طور کلی هر کس می خواهد احتمال ابتلابه آنفلوآنزا را کاهش دهد

باید واکسینه شود.

افرادی که در خطر احتمال ابتلابه آنفلوآنزا شدید و مهلک هستند

یا افرادی که با آنها زندگی می کنند یا از آنها مراقبت می کنند هر فصل پاییز باید واکسن بزنند. 
    
 

   این واکسن برای افراد زیر سفارش می شود:

 
    همه افراد بالای 50 سال ا

فراد مبتلابه بیماری های مزمن ریوی، آسم و برونشیت،

بیماران کلیوی،

 بیماران قلبی،

 افراد مبتلابه HIV ، بیماران دارای نقص سیستم ایمنی،

 بیماران دیابتی

و تالاسمی،

همه کودکان بالای 6 ماه


    کودکان مستعد آلرژی،

 آسم،

بیماری های قلبی،

 مرض قند


    کودکان مبتلابه عفونت های مکرر


    کودکانی که مجبورند آسپرین طولانی مدت استفاده کنند،


    کودکانی که در مهدکودک و در تماس با سایر کودکان هستند


    کارکنان مراکز بهداشتی و درمانی


    زنانی که طی فصل آنفلوآنزا باردار هستند


    توجه داشته باشید در شرایط شیردهی منعی برای مصرف واکسن آنفلوآنزا نیست

 و این واکسن برای مادران شیرده و نوزادانشان بی خطر است. 
    
   

 

 چه کسانی نباید واکسینه شوند؟ 


    برخی از افراد قبل از مشاوره با پزشک نباید واکسینه شوند که عبارتند از:

 
    افرادی که حساسیت شدیدی به تخم مرغ دارند

 
    افرادی که قبلاواکنش و حساسیت شدیدی به واکسن آنفلوآنزا داشته اند
    
    نوزادان کمتر از 6 ماه


    افرادی که مریضی شدید یا معمولی همراه با تب دارند باید تا کم شدن علایم بیماری صبر کنند.
    
   

 رژیم غذایی 

 تغذیه یکی از فاکتورهای موثر در عملکرد سیستم ایمنی است،

 بنابراین سوء تغذیه در بروز بیماری های مختلف نقش مهمی را ایفا می کند.

 
     معمولااشتها هنگام آنفلوآنزا کم می شود،

 شاید درابتدا فقط اشتها به مایعات داشته باشید،

 پس از مدتی به وعده های غذایی کوچک حاوی مواد نشاسته ای

 بدون ادویه (نان سوخاری ، برنج ، پوره ، غلات پخته شده ، سیب زمینی پخته )

 اشتها پیدا کنید.


    در آنفلوآنزا مخاط بینی و دستگاه تنفسی دچار احتقان و التهاب شده،

پس مصرف مداوم مایعات،

 استفاده از بخور در تسکین علایم و سیر بهبود آن نقش دارد.


    روزانه حداقل 8 لیوان آب بنوشید

 (خصوصاً اگر تبتان بالاباشد).

 نوشیدن مایعات بیشتر مثل آب میوه ، چای و نوشیدنی های غیر گازدار نیز به رقیق

 شدن ترشحات کمک می کنند.


    استفاده از مواد غذایی حاوی ویتامین C

ونیز مواد معدنی همچون سلنیوم و روی در کاهش طول مدت

 بیماری موثر است.


    از مصرف غذاهای چرب ،سرخ کرده و ادویه دار بپرهیزید.


    
     
     
 روزنامه جام جم، شماره 2403 به تاریخ 23/7/87، صفحه 5 (سلامت