چه روغنی بخوریم؟

بسیاری از افراد وقتی تصمیم می‌ گیرند وزن کم کنند، خودسرانه روغن را از برنامه غذایی ‌شان حذف می ‌کنند، غافل از این که برخی روغن ‌ها نه تنها برای سلامت و تناسب اندام مُضر نیستند، بلکه می ‌توانند سبب لاغری شوند. برای آن که بدانید چه نوع روغن‌ هایی را باید از سبد غذایی حذف کنید و کدام یک را نگه دارید، با ما همراه شوید.

 

اسیدهای چرب اشباع و غیراشباع

 توصیه ی ما به شما حذف چربی‌ های بد و انتخاب چربی‌ های خوب است. دلیل چاقی ما مصرف بالای چربی ‌های بد و مصرف کم چربی ‌های خوب است.

اسیدهای چرب غیراشباع مثل امگا 3 که به میزان فراوان در ماهی و محصولات گیاهی یافت می ‌شود، چربی ‌های خوب هستند اما با این حال نباید در مصرف آن ها زیاده‌ روی کرد چون به هر حال کالری دارند.

اسیدهای چرب اشباع که شامل چربی‌ های حیوانی هستند و اسیدهای چرب ترانس با چربی‌ های هیدروژنه که در صنعت شیرینی و کیک ‌پزی استفاده می ‌شوند، چربی‌ های بدی هستند که باید آن ها را از برنامه‌ غذایی حذف کرد.

 


روغن‌ های سبک و سنگین

چیزی به اسم روغن سبک وجود ندارد. روغن زیتون، کلزا و آفتاب‌ گردان همگی از 100 درصد چربی تشکیل شده‌ اند و هر 100 گرم آن ها 900 کیلوکالری انرژی دارد و از جمله پُر کالری ‌ترین مواد غذایی محسوب می ‌شوند. با این حال این نوع روغن‌ ها مفیدتر از سایر روغن‌ ها هستند.

روغن زیتون حاوی اسیدهای چرب مونوی غیراشباع و روغن کلزا حاوی امگا3 و اسیدهای چرب مونوی غیراشباع است اما روغن برگ نخل که در دمای معمولی حالت جامد دارد، بسیار غنی از چربی‌ های اشباع و مُضر برای وزن، تناسب اندام و عروق است.

نباید فراموش کرد که حذف روغن از سبد غذایی کار اشتباهی است. روغن ‌ها از جمله مواد غذایی مورد نیاز بدن هستند. بخش وسیعی از مغز ما را روغن تشکیل داده است اما حین خوردن باید توجه داشت روغن ‌های خوب که منشا گیاهی دارند و یا از ماهی ‌های چرب استخراج شده ‌اند را انتخاب کنیم.

 

هم کیفیت مهم است و هم کمیت

بهتر است در برنامه ی غذایی خود مقدار کمی روغن آن هم از نوع خوب را بگنجانیم. به این ترتیب نه تنها سالم خواهیم ماند، بلکه به تناسب اندام‌ مان هم آسیبی وارد نمی ‌شود. خوردن مقدار زیادی روغن از نوعی که ‌چربی بد دارد، سبب می ‌شود به انواع بیماری‌ ها دچار شده و در ضمن چاق شوید. برای آن که بفهمید روغنی که انتخاب می ‌کنید حاوی چربی خوب است یا خیر، کافی است روی برچسب آن نگاهی بیندازید تا ببینید حاوی اسیدهای چرب ترانس یا اشباع است یا خیر. راه دیگر این که هر چه یک روغن در دمای معمولی حالت جامدتری پیدا کند، یعنی این مواد(اسیدهای چرب ترانس یا اشباع) در آن بیشتر است. کره، روغن درخت نخل و دیگر انواع روغن‌ های جامد غنی از اسیدهای چرب اشباع هستند.